How to Extend the Daylight

Whether designing new spaces or re-designing existing ones, we search for ways to maximize ambient, natural light and create open interior junctions. For this particular project, architect Cindy Chan reformatted the secondary entrance of this home by removing the walls and door that enclosed the service stair leading from kitchen to driveway. At the upper landing of the stair, she created a built-in bench with cubbies to serve as a mudroom/ storage area. At the lower landing where the exterior door exits to the driveway, she added a large transom window, creating a two-story view with an extra boost of daylight. An interior window set into the stairway wall connects to an adjacent office, perpetuating the circulation of light from the outside. A new lower floor bathroom is lit by a strip of interior skylights, set under the transom and office windows, which filter natural light into an otherwise windowless space. The exterior of the skylight shaft is disguised as a wood paneled wall along the stair. LED strip lights are set into the skylight well in the bathroom, which give the effect of natural light during hours when the house is in shadow. The triangulation of transom, interior window and skylight allow for the proliferation of natural light, even in areas not directly exposed to it.

above: views from the upper landing of transom window, interior window and skylight

 

above: skylight well with LED strip lights in the lower floor bathroom

 

above: the interior skylight channels ambient light from the floor above, and LED strip lights brighten the interior, creating the look and feel of natural lighting.

 

Comments Off on How to Extend the Daylight

An Albany Record

A Craftsman Shingle home with an addition and extensive remodeling designed by Jarvis Architects has just broken the Albany record for home sale prices. Originally a single story home, it was purchased by the sellers in the late 80’s with the intention of building upwards to capture Bay views.  The original owners worked with Glen Jarvis to build a second story addition that harmonized with the late Craftsman look and feel of the original structure. At the time, there were very few two story homes in Albany. It sold at over $2 million this spring. We love revisiting old projects, and relishing the rich details of each!

See articles on the sale here and here

See the home’s listing (with more photos!) here

Comments Off on An Albany Record

Hawaiian Oasis-in-Progress

In January, architects Cindy and Arleta visited the Kohala coast jobsite where a client’s new home is starting to take shape. The stately structure offers stunning views and sculptural details: tapered stucco walls and natural-stained shaped beam ends add drama to passageways and roof lines.

 

The beach is best viewed from the great room, main lanai, and pool.

 

The rugged local terrain is reflected in the use of natural materials, such as lava rock retaining walls that lead from the master bedroom to a lush garden of natural ponds and milo trees.

Comments Off on Hawaiian Oasis-in-Progress

Oakland Magazine’s Best Residential Architect

We won!

Thank you to our many clients, colleagues and friends for voting us Best Residential Architects in Oakland Magazine’s Best of Oakland and the East Bay contest.  It’s an honor to have served the Bay Area in this field for over 40 years, and to continue this wonderful work.

BestOfOaklandMagazine16LogoRed

Check out Oakland Magazine’s July issue for more!

Comments Off on Oakland Magazine’s Best Residential Architect

Berkeley Fire Restoration

This eclectic 1923 Berkeley Arts and Crafts home was ravaged by a fire in 2013.  Though much of the exterior structure was saved, the interiors–the real heart of the home–were completely destroyed.  Styling and re-finishing the home had been a decades-long labor of love for its owners, who’d hand painted and hand stained every existing original surface. Throughout the process, they’d added their own unique stylings to the interiors, creating one of the most ‘Berkeley” of homes in the Berkeley Hills.  Though utterly devastating, the fire provided a rare opportunity for the couple to enact some much needed updates to the home’s interiors, while maintaining the stylistic integrity of the original.

 

Tarver blog3

Above: view of restoration from the patio

 

1b Burn west

Above: Photo from the Daily Californian depicting the fire damage on the still-smoldering home

 

Architects Robin Pennell and Jon Larson worked with Berkeley’s Planning and Building Departments to seamlessly integrate the stringent Hillside Fire and Building requirements into the restoration of the home. Jon collaborated with the homeowners, working tirelessly to recreate and at times re-imagine the spaces of the restored structure. Peter Singelstad of Singelstad Construction in Orinda was brought in, and his crew rebuilt the home with all the love and care required for such an undertaking. Once the home was deemed complete, the homeowners directed their efforts to the interiors, lovingly restoring each space to its unique splendor. The intricate, painstaking work of adding final finishes continues today, and will continue for some years to come.

 

Tarver blog1

Above: the restored dining room retains the home’s original tiled fireplace

 

3 burn living rm.

Above: view of fire damage to the master bedroom

 

Tarver blog2

Above: restored living room with inglenook (as featured in May of our 2016 Jarvis Architects calendar!)

 

 

Comments Off on Berkeley Fire Restoration

Piedmont Design Award

Each year, the Piedmont Design Awards spotlight outstanding projects in categories ranging from Storybook Architecture to Detached Second Units. At this year’s ceremony, architects Arleta Chang and Cindy Chan took home the award for Excellent Indoor/Outdoor Living Space. Congratulations, Arleta and Cindy!

The project, a remodel and addition to the home of clients Hanna Lin and Michael Lucaccini, involved transforming the back of the house to accommodate a series of tiered decks. Together with Mitch Filbert of Construction Effects, they converted an existing carport into a 2-car garage with a roof deck, and added a stairway to the rear yard. The addition of a family room to the main level of the home increased the square footage of the upper deck. In keeping with the Craftsman and Prairie styles of its exterior, the railings, finishes, and other details of the addition were selected to harmonize with the existing structure.

Lucaccini blog

Above: Tiered back decks and stairway, as seen from the back garden

 

During the design process, particular care was vested in featuring views and light prominently.  Large accordion doors open out from the kitchen and onto the main deck, adding drama to the interplay between interior and exterior.  The doors span the entire western wall of the kitchen, and when fully opened act as a giant gateway, emphasizing the panoramic bay views afforded by the property’s location. The interiors of the home are understated and modern; warm woods, clean whites, and continuous lines provide the ideal backdrop for the drama of shifting light, as it moves from the east in the morning, filtering through a large skylight in the remodeled bath, then travels West, illuminating the remodeled kitchen and family room in the evening.  All aspects of this project, interior and exterior, seem in service of this play of light.

Lucaccini blog 2

Above: Large accordion doors integrate the main patio with the family room

 

 

Comments Off on Piedmont Design Award

Vote for Us!

Great news!  We’ve been nominated for Best Residential Architect in Oakland Magazine’s BEST OF OAKLAND & THE EAST BAY Contest!  It would mean so much to us if you’d take the time to vote for us, and to spread the word.  Click on the graphic below to access the poll, or go to OaklandMagazine.com/VoteOakland

Thank you for your continued support!

 

Vote For Us 300x250 OM

 

Comments Off on Vote for Us!

Cozy Reading Nook

This Berkeley remodel, winner of Berkeley Architectural Heritage Association’s Preservation Award for Restoration and Renovation, preserves the original character of the 1914 Purcell and Elmslie home, while updating its structure and adding appropriate and seamless features to accommodate contemporary living.

One new feature was the addition of a reading nook, located off of the stairway. Extending from a large stair landing, its intimate scale and warm wooden interior invite one to linger, giving pause in an otherwise transitional space. The raised platform inside fits a twin bed, making the space suitable for house guests. Ample bookshelves encourage browsing, and westward facing windows along the back wall let in afternoon light, providing views of the Bay. This combination of attributes makes for a truly multi-use and delightfully cozy space.

jarvis3544_web

Comments Off on Cozy Reading Nook

Glen’s ‘Kitchen Recipe’ in Rockridge News

Glen Jarvis’s A ‘Recipe’ for Kitchen Design Success was published in the September 5th issue of the Rockridge News.  In the article, Glen shares insightful tips for designing one’s own dream kitchen, with an eye for important considerations such as the continuity of countertops and the orientation of breakfast tables towards good windows.  Find the issue at local newsstands, or read the excerpt below!

 

Glen Recipe1

 

Glen Recipe2

 

 

Comments Off on Glen’s ‘Kitchen Recipe’ in Rockridge News

Rockridge Southwestern Pied-á-terre

The owners of this home, a couple that splits their time between their California and Arizona properties, wanted a fun and easygoing retreat from the heat of the Southwestern desert, right here in Rockridge.  Drawing from the warmth and grandeur of the region, architect Lisa Trujillo helped them design a new upstairs pied-á-terre whose intimate scale and Southwestern flair fit their sensibility.

 

Presant1

 

The original single story, three bedroom home was in great shape, but was too large for their needs.  The owners wanted to pare down in size, but build up to capture views, light and spaciousness.  The solution was to add a second story, secondary dwelling unit on a more practical and intimate scale. The focal point is a large vaulted living room with soaring ceilings, its drama heightened by custom-milled and stained wooden beams.  A study, kitchen, powder room, and bedroom with en suite bath and laundry complete the scope. The backyard features a hardscape with water features, storage room with attached carport, and a covered entry porch. The clients procured much of the specialty hardware, doors, light fixtures, and even small trees in Arizona during construction and trucked them back to Oakland for installation.

 

Presant3

 

Working together with contractor Quan Tran, the homeowners fashioned a living quarters well suited to their eclectic taste. Rough-hewn wooden furniture, wrought iron light fixtures and the warm reds of textiles imbue this Oakland retreat with a rustic, sumptuous air.

 

Comments Off on Rockridge Southwestern Pied-á-terre